Introducció a la Dieta BARF Canina

Guia sobre l’alimentació BARF per a gossos. Aprèn sobre els beneficis, com començar i receptes casolanes. El teu millor amic mereix el millor.

Últimament, molts responsables de gossos estan iniciant-se en la dieta Barf, i hi ha moltes marques que ho comercialitzen. També és possible preparar aquesta dieta a casa. Però és necessari una mica de formació per a fer-ho de forma equilibrada.

Com a veterinària dedicada a la nutrició animal, haig de dir que hi ha gossos que no toleren aquesta dieta, i cal buscar l’opció més natural i compatible que al nostre gos li vagi bé.

Introducció a la dieta BARF

La dieta BARF per a gossos, significa “Menjar cru biològicament apropiat” i es basa a imitar la dieta ancestral dels gossos salvatges. Consisteix a oferir als gossos una combinació d’aliments crus i frescos, incloent-hi carn, ossos carnosos, òrgans, fruites i verdures, amb l’objectiu de proporcionar una alimentació més natural i saludable.

És també compatible donar-la-hi a gats, amb algunes modificacions.

Origen

El veterinari australià Ian Billinghurst a principis de la dècada de 1990 va introduir aquesta idea, basant-se en el fet que els aliments crus són més fàcils de digerir que els processats.

Beneficis de la dieta BARF per a la salut dels gossos

La dieta BARF ofereix una sèrie de beneficis per a la salut dels gossos, incloent-hi una pell més saludable, pelatge brillant, millor digestió i sistema immunitari més fort. Els aliments frescos i sense processar proporcionen nutrients essencials en la seva forma més bio disponible, per la qual cosa són més ben absorbits i utilitzats per l’organisme.

Aliments recomanats i desaconsellats en la dieta BARF

En la dieta BARF, es recomana oferir una varietat d’aliments crus, incloent-hi carn amb el seu greix, ossos carnosos, òrgans com a fetge i ronyons, així com fruites i verdures fresques. S’han d’evitar els aliments processats, com a grans i aliments amb conservants artificials.

Consells per a Iniciar la dieta BARF en gossos

Preparar una dieta BARF casolana per a gossos és senzill una vegada s’entenen els principis bàsics. Un exemple de menú BARF podria incloure carn de pollastre crua (20-40%), ossos carnosos (40-60%), fetge de vedella (10%) i una varietat de verdures com a pastanagues i carabassó (10%).

A llarg termini, aquest tipus de dieta, si no se suplementa amb alguns aliments, té mancances, com per exemple de iode. O si s’aporta sempre el mateix tipus de carn, pot haver-hi excés de micronutrients. També caldria controlar bé els greixos que rep segons la carn que incloem.

En el següent article molt interessant, explica la gran varietat de possibilitats que hi ha d’excés o dèficit de nutrients des de la dieta BARF com en aliments ultraprocessats, on es pot concloure que no és tan fàcil que estigui tot controlat, i tampoc hi ha unes guies estandarditzades específiques, a causa de la falta d’estudis.

https://medium.com/gorogoro-purr-roll/insuficiencia-o-exceso-nutricional-la-cruda-realidad-de-la-dieta-barf-3-c9f2a0eb2353

És important consultar amb un veterinari o un especialista en nutrició canina per a garantir que la dieta sigui equilibrada i completa.

Conclusió

La dieta BARF per a gossos ofereix una alternativa natural i saludable a l’alimentació comercial tradicional. Els gossos tenen millor salut gràcies a tenir una dieta no processada. No obstant això, és fonamental realitzar una transició gradual i consultar amb un professional per a assegurar una dieta equilibrada i adequada per a cada gos.

Preguntes Freqüents

És la dieta BARF segura per a tots els gossos?

La dieta BARF és segura per a la majoria dels gossos, però és important consultar amb un veterinari per a assegurar-se que s’adapta a les necessitats específiques de cada mascota. No tots els gossos arriben a tolerar la dieta crua, sobretot els que porten tota la vida menjant ultraprocessats com és el pinso. A vegades és necessari fer una dieta natural cuinada per a l’adaptació.

També és recomanat assessorar-se primer sobre la manipulació d’aliments crus, a més del control de paràsits i altres malalties. Amb una bona pràctica pot ser igual de segura que amb altres aliments.

Quant temps es triga a notar els beneficis de la dieta BARF?

Els beneficis de la dieta BARF poden variar segons el gos, però generalment es poden observar millores en la salut i el benestar en unes poques setmanes a mesos després de començar la dieta.

Es pot combinar la dieta BARF amb alimentació comercial?

Sí, és possible combinar la dieta BARF amb aliments comercials, però és important equilibrar adequadament la ingesta de nutrients per a evitar desequilibris nutricionals.

Quina és la quantitat adequada de menjar en una dieta BARF?

La quantitat de menjar en una dieta BARF pot variar segons el pes, l’edat i el nivell d’activitat del teu gos. Aproximadament un gos adult actiu de grandària mitjana menjaria un 3% del seu pes, encara que després cal regular segons si engreixa o aprima.

Puc donar ossos crus al meu gos en la dieta BARF?

No tots els ossos són segurs per als gossos. Sobretot evitar els ossos cuits, ja que poden astellar-se. No tots els gossos poden digerir i gestionar bé menjar un os cru sencer. La meva recomanació és assessorar-se primer amb un especialista abans d’oferir-los.

És necessari agregar suplements a la dieta BARF?

En alguns casos, pot ser necessari agregar suplements per a garantir que la dieta BARF sigui completa i equilibrada. També seria indicat demanar assessoria per a assegurar-se que estem aportant tots els nutrients necessaris al nostre gos.

Què fer si el meu gos té problemes digestius amb la dieta BARF?

Si el teu gos experimenta problemes digestius amb la dieta BARF, com a diarrea o vòmits, has de consultar amb un veterinari. Pot ser necessari ajustar la dieta o realitzar proves addicionals per a identificar qualsevol problema subjacent.

Poden els gossos amb al·lèrgies seguir una dieta BARF?

Sí, els gossos amb al·lèrgies poden seguir una dieta BARF, però és important identificar i evitar els aliments que desencadenen reaccions al·lèrgiques.

Quina és l’edat adequada per a introduir la dieta BARF al meu gos?

La dieta BARF es pot introduir en gossos de qualsevol edat, però és important fer-ho gradualment, especialment en cadells i gossos grans.

Consulta amb un veterinari per a determinar el moment adequat per a començar la transició a la dieta BARF.

“Si necessites ajuda per a crear una dieta BARF adequada per al teu gos, consulta’ns sense compromís”