Alimentar al teu gos i gat

Hi ha diferents maneres d’alimentar al teu gos o gat. Sovint ens limitem a comprar el millor pinso en la botiga sense considerar altres opcions, i els veterinaris hem estat educats d’aquesta manera.

Recordo l’assignatura de nutrició, que era opcional i no tots la triàvem. Ens van ensenyar sobre cada malaltia i perquè era necessari reduir uns certs components en uns certs pinsos.

Els congressos són patrocinats per grans marques de pinsos i les sales de conferències porten els seus noms. “La xerrada sobre cirurgia de pedres en la bufeta es fa a la sala X (nom de marca de pinso)”. No seria d’estranyar que s’aprofiti per a dir que si la pedra és d’oxalat, li donem aquest pinso que va molt bé per a la reducció d’aquesta mena de pedres.

Els patrocinadors dels congressos són aquestes grans marques. “Recomanades per veterinaris”. Que vol dir que si un veterinari el recomana, ja se li pot atorgar aquest títol.

Els meus gossos van créixer amb aquests pinsos, que considerava bons simplement pel preu i perquè els congressos ho deien.

També haig de dir que he vist millores en pacients amb problemes digestius en recomanar aquest tipus de pinsos. Probablement pels nutricèutics que porten.

Si mires detingudament l’etiqueta i entens una mica el que significa quedes al·lucinat amb la composició.

A més l’etiquetatge varia entre països i pot ser menys estricte en alguns llocs, la qual cosa permet una certa flexibilitat en la informació proporcionada.

No pretenc demonitzar aquestes marques. Jo mateixa tinc ara un pacient felí amb un hidrolitzat, però no el dono tranquil·la. Serà durant un temps necessari per a acabar de fer la prova d’al·lèrgia alimentària.

Aquests pinsos poden contenir molts midons, la qual cosa podria portar a problemes a llarg termini com a inflamació, augment de pes o diabetis.

Aquestes mateixes marques han introduït llaunes, que no requereixen midons en la seva elaboració, perquè no cal fer la forma de galeta seca, i poden tenir una humitat molt més alta. Encara que són una opció millor que el pinso, el preu pot ser prohibitiu.

Les altres opcions són més reals i menys processades. Estic parlant de la nutrició natural. Triar l’opció adequada depèn de diversos factors, inclòs l’estat digestiu de l’animal i la logística personal.

Si per alguna raó és impossible aquesta opció, et recomano que aprenguis a llegir les etiquetes i comprenguis la composició dels aliments i no et guiïs en el que diuen la publicitat o fins i tot els congressos.

Espai Salut Animal
Terrassa, 5 març 2024