Alimentació animal: podem fer-ho millor

Per què no usar pinso per a gossos i gats?

No et diré quina és la millor alimentació per a un gos, només que posis consciència. En aquest post vull parlar sobre l’alimentació animal, i si et pots sentir identificat.

Comprem i mengem com ”borregos”. T’has parat a pensar qui decideix el que entra en el teu cos?, qui decideix el que entra en el cos del teu company pelut?, estàs segur que ho decideixes tu?, estàs completament segur que el pinso per a gossos i gats que els dones, és una cosa conscient?

Des de sempre he receptat “el bo i millor” als meus pacients, o això creia jo, fins i tot els meus propis gossos han crescut amb aquesta mena de consciència.

Fins que alguna cosa en la meva ment va fer “clic” i em vaig qüestionar… què són aquestes boles marrons que li dono al meu gos?, això és una adequada alimentació per a un gos?

I vaig començar a investigar i a mirar etiquetes. I resulta que les marques que he recomanat com “el més d’allò més” en pinso per a gossos i gats, els seus principals ingredients són una sopa de carn deshidratada que després fan farines i que a causa del seu alt processament de cocció i manipulació, no té vitamines que valguin quan surten, i cal afegir tot, perquè quan arribi a casa, i li ho donis al teu pelut, li alimenti alguna cosa.

Saps tot el que arriben a sofrir les vitamines d’aquest aliment?, fins i tot encara que siguin sintètiques i les hagin afegit, es passen molt temps dins d’un paquet, que el més probable és que estigui dins d’una bossa de plàstic, que es transporti en camió, tocant-li el sol i la calor, després en un magatzem, en acabat a la botiga, i pot ser que també estigui durant molt de temps sense obrir (jo mateixa he retirat pinsos de gossos i gats que portaven un any o més, i caducaven a la botiga, darrere del vidre, tocant-los el sol). Al final arriben a casa, normalment intentant comprar sacs grans perquè durin més. Fins i tot es canvien d’envàs, en una galleda més bonica i pràctica.

S’ha vist que els envasos haurien d’estar oberts només durant un mes, que després la composició no és la mateixa, que perd molt una vegada obert. No haurien d’estar oberts i donar-los oxigen. Les vitamines d’aquesta mena de sacs per a alimentació d’animals, es destrueixen i els greixos s’enranceixen.

Els fabricants de pinsos per a gossos i gats com saben això, afegeixen en excés aquests nutrients essencials perquè el dia que arribi a la panxa del teu gos, arribi alguna cosa, i compleixi amb els requisits mínims. I que això és una altra cosa. No és clar quins són els requisits; el mínim necessari no significa l’òptim. Significa el mínim, per a no emmalaltir a causa d’una manca. Per tant, cada fabricant decideix aportar, dins d’aquests mínims, la qual cosa li sembla millor. I no sols decideix en la quantitat, sinó que decideix en la forma en què aquest nutrient es presenta. Que n’hi ha alguns que s’absorbeixen millor que uns altres, depenent de com ha estat creat de manera sintètica (aquí està gran part de la diferència de preu).

Que els pinsos per a gossos i gats ens han facilitat la vida és innegable, i si tothom volgués donar menjar natural al seu gos, no seria possible, però almenys sapiguem el que hi ha, i el que estem donant. Fins i tot puguem arribar a millorar-los sabent quines són les seves mancances.

Almenys posem consciència en quin és l’alimentació per a un gos i un gat.

Espai Salut Animal
Terrassa, 1 febrer 2024